Is jouw tuin 's zomers ook zo heet? In de ochtenduurtjes gaat het vaak nog wel, maar als het middaguur aanbreekt, is het vaak veel te warm buiten. Jammer, want het kan hartstikke leuk zijn om 's zomers buiten te vertoeven. Dit probleem is prima op te lossen. Volg deze tips en plant dit najaar al aan, dan heb je volgend jaar al plezier van je nieuwe, koelere tuin.
Verwijder tegels Heb je veel tegels in de tuin? Dan kan het dat jouw tuin warmer is dan gemiddeld. Tegels houden ontzettend veel warmte vast en geven dit langzaam af. Ook over de nachten. Dat betekend dat je vaak de volgende ochtend al warm begint. Tegels dragen flink bij aan de zogenoemde 'hittestress'.
Verwijder tegels. Je hoeft echt niet alles weg te halen, ik snap dat je de tuinset niet in het gras gaat zetten. Verwijder wel wat onnodig is. Hier kun je van alles mee doen, zelfs onkruid en gras koelen de omgeving beter dan steen.
Plant bomen en struiken
Bomen zijn een goede manier om verkoeling te creëren. Niet alleen vangen ze het directe zonlicht op om zo schaduw te creëren, het water dat ze verdampen koelt de omgeving ook sterk. Al dat vocht dat via het blad in de lucht terecht komt kan de temperatuur zomaar 2 of 3 graden laten dalen. Afhankelijk van de soort boom en de totale conditie, kan een boom net zo veel koelen als 10 airco's*.
Andere soorten planten, zoals bodembedekkers of heesters zijn ook geschikt om de omgeving te koelen omdat ze veel blad hebben. Ze zorgen er niet alleen voor dat de bodem minder snel uitdroogt, ze nemen ook slecht warmte op én geven dit snel af. Deze combinatie zorgt ervoor dat 'groen' vrij snel afkoelt.
Groene 'schutting'
Vervang die houten schutting en zet er een groene erfafscheiding neer. Denk aan een coniferenhaag, een liguster of misschien zelfs een glansmispel met zijn rode blad in de winter. Zo'n soort haag koelt niet alleen de omgeving aanzienlijk, hij biedt ook onderdak en voedsel aan tal van diersoorten. Vogels die zich graag verstoppen, of eventueel bessen komen eten. Egels die lekker aan het scharrelen zijn op zoek naar de diverse insecten en slakken die zich onder de haag verschansen.
Groendak
Een groendak, zoals bijvoorbeeld een sedum of kruidendak, is ook uitermate geschikt. Een sedumdak koelt enorm door de hoeveelheid vocht die het vasthoudt. Vaak wordt sedum ook aangelegd in combinatie met zonnepanelen om de efficiëntie van de panelen te verhogen. Daarnaast vangt de mat enorm veel regenwater op, wat het riool weer ontlast. De sedum mixmatten dragen tevens positief bij aan de biodiversiteit.
Watertuin
Een element met bewegend water kan ook goed koelen. Denk aan een waterornament of een klein vijvertje. Vogels kunnen hier tevens ook in badderen en drinken en amfibieën komen graag een duik nemen, mits de omstandigheden van jouw vijver juist zijn. Daarnaast zijn er tal van insecten die graag komen buurten. Met het juiste arrangement aan waterplanten kan je zo een ontzettend leuke aanvulling op de bestaande tuin maken.
Met deze tips kun je een heel eind komen in het koelen van de tuin. Uiteraard zijn er nog meer dingen te doen, en kun je natuurlijk ook een parasol neerzetten. Maar ja, dat is minder leuk.
Meer weten over hoe je samen met de natuur kunt werken? Vraag een consult aan of volg mijn online cursus.
*https://www.nu.nl/nucheckt/5967700/nucheckt-bomen-zorgen-voor-verkoeling-maar-niet-allemaal-evenveel.html
Comments