In het voorjaar is over het algemeen het overgrote deel van de natuur in onze tuinen kaal en grauw. De zomerse kleuren zijn verstopt en het blad is vaak al van de planten vertrokken. Niet gek dat we in deze tijd verlangen naar de mooie zomerbloeiers met al hun kleuren.
Hoewel bomen en struiken vaak kaal zijn en de meeste vaste planten onder de grond zitten, zou je bijna vergeten dat er in de eerste maanden van het jaar ook veel planten zijn die wél kleur met zich brengen.
Primula aucalis
Sleutelbloem
Primula acaulis is een klein plantje met een vrij grote, kleurrijke bloem. De primula is er in ontzettend veel kleuren te krijgen, waarvan de een nog mooier dan de ander. Deze plant bloeit in maart / april. Hoewel de primula een vaste plant is, wordt hij vaak gebruikt als eenjarige.
Viburnum tinus
Sneeuwbal
De viburnum tinus is de winterbloeiende variant van de viburnum. Deze wintergroene struik bloeit van november tot mei met een witte bloem. Voorafgaand aan de bloem is er vaak een roze of rode knop, dat op zich een ontzettend mooi beeld geeft. Na de bloei vormen er blauwe bessen, een waar spektakel in de tuin dus. Deze heester kan flink worden, dus houdt daar rekening mee. De viburnum staat niet graag in de volle zon.
Helleborus
Kerstroos
De Helleborus is een wintergroene vaste plant met een bijzondere bloei. De behoorlijke bloemen komen in diverse kleuren tevoorschijn in januari en blijven hangen tot april. De kleur van de bloem loopt uiteen van wit tot donkerroze tot groen. De Helleborus is goed winterhard en staat graag in de schaduw.
Magnolia
Beverboom
Beverboom is de Nederlandse naam van een wel heel bijzondere bloeier. Deze struik/boom is absoluut niet te missen in het voorjaar. De grote, tulpvormige bloemen staan rechtop in de boom in diverse kleuren. De Magnolia is bladverliezend, waardoor de bloemen goed tot hun recht komen. Aanplanten in halfschaduw tot zon.
Cyclamen
Cyclamen
Cyclamen zijn er in diverse soorten, en ook in diverse bloeitijden. Wanneer je kiest voor de winterharde variant, dan weet je zeker dat je in het voorjaar een plant met spectaculaire kleuren hebt staan. De felle rode of roze bloemen vallen direct op, evenals de groene bladeren met een witte tekening. Cyclamen staan niet graag in de zon, beter plaats je de plant onder de beschutting van een grotere heester of boom.
Hamamelis
Toverhazelaar. Voor de mensen die van een bijzondere bloei houden is de hamamelis absoluut geschikt. De felgekleurde bloemen op de kale takken vallen goed op in de wintertuin. De hamamelis is er in diverse varianten, met bloemen van geel tot rood/oranje. Er zijn zelfs varianten die behoorlijk geuren. Naast de bijzondere bloei geeft de hamamelis een ontzettend mooi herfstbeeld doordat zijn blad van groen naar rood verkleurt. De hamamelis staat graag in de zon maar doet het ook goed in de halfschafduw.
Erica darleyensis
Winterheide
Erica is een wintergroene sierhester met een vrij lange bloei die in principe de gehele winter duurt. Erica bloeit ongeveer van december t/m maart in prachtige roze, paarsroze of witte bloemen. Heide doet het goed in zure grond en kan zowel in een bak als in de volle grond. De rest van het jaar is deze heester groen en biedt hij een mooie basis in de tuin. Heide kan prima worden ingezet als onderhoudsarme bodembedekker.
Camelia
Japanse roos
De camelia is wellicht wel een van de meest opvallende winterbloeiers door zijn grote, felle bloemen. Rood, roze, geel of wit. Of met een tekening in het bloemblad. De vele soorten bieden voor iedereen wat. Naast zijn uitzonderlijke bloei biedt de camelia ook een erg fris blad dat het gehele jaar blijft zitten. De camelia kan behoorlijk groot worden, maar dit hoeft niet. Met de juiste snoei kan hij bijvoorbeeld prima in een pot worden gehouden. Plaats de camelia in zure grond en niet in de volle zon, en je zult ontzettend veel plezier van deze heester hebben.
Mahonia
Mahonie
De mahonia is een wintergroene sierheester met steklig blad. In het voorjaar krijgt de mahonia felle bossen met gele bloemen, waarna er een bes aan komt. De mahonia is een mooie aanvulling voor de tuin met veel schaduw, sinds deze sierheester het prima doet op een schaduwrijke plek. De heester heeft verder weinig verzorging nodig en wordt gemiddeld zo'n 1,5m hoog.
Meer leren? Schaf dan snel mijn uitgebreide e-course biodivers tuinieren aan en ga aan de slag met de basis van een biodiverse tuin!
Comments