In het najaar raken er in veel tuinen bijzondere planten in bloei; siergrassen. Vooral de hoge grassen zoals Cortaderia, Panicum en Miscanthus zijn deze tijd van het jaar bijzonder mooi. In dit overzicht staan de mooiste siergrassen voor in het najaar op een rij.
Leren hoe je siergras het beste kunt aanplanten en verzorgen? Neem een kijke bij de cursus [].
Cortaderia
Pampasgras
De absolute topper als het gaat om opvallend siergras moet wel de cortaderia zijn. Deze uitzonderlijke bloeier staat trots in bloei, en behoudt lang zijn aren. De cortaderia is er in diverse soorten en maten te krijgen, zoals de Tiny Pampa van zo'n 60cm hoog tot de hogere soorten die ruim 2m behalen. Daarnaast zijn er ook bijzondere soorten, zoals de bonte Esperanta en de roze Pink Phantom.
Cortaderia staat graag in de volle zon en geniet van veel water. Naast gebruik in de tuin kan je de aren van de cortaderia tijdig afgeknippen en binnenshuis gebruiken als droogbloemen.
Pennisetum
Lampenpoetsersgras
Pennisetum is ongetwijfeld een van de mooiere grassen in het najaar. De borstelvormige aren zijn er in diverse kleuren, van zand-kleurig tot donkerrood. Pennisetumsoorten die we in de tuinen aanplanten worden over het algemeen minder hoog met een maximale hoogte van zo'n 60-80cm.
Ook Pennisetum staat graag in de zon/halfschaduw. De aren van dit siergras zijn prima te gebruiken als droogbloem.
Panicum
Vingergras
Panicum is een siergras met een rechtopgroeiend, breder blad. Sommige soorten hebben zelfs ook rode toppen voor een extra mooi herfstbeeld. Boven het blad steekt een vrij transparante bloei uit. Dit geeft de gehele plant een vrij transparant aanzicht. Staat graag in de zon en laat zich ook prima gebruiken als droogbloem.
Miscanthus
Prachtriet
Miscanthus valt onder een van de hogere grassen. Er zijn veel verschillende soorten tussen de 1 en 3m verkrijgbaar. Sommige soorten worden zelfs hoger. Een andere naam voor dit gras is ook wel olifantsgras.
De bijzondere bloei steekt vaak af van het groene blad, wat dit een bijzondere grassoort maakt. Na de bloei wordt het blad geel en sterft de plant bovengronds af, maar het blad blijft over het algemeen goed staan in de winter. Ook Miscanthus staat graag in de zon.
Molinia
Pijpenstrootje
Molinia is een grassoort met een luchtige bloei. Wat Molinia extra aantrekkelijk maakt is dat dit een inheemse soort is in Nederland en Belgie. Sommige soorten Molinia worden tot wel twee meter hoog, maar blijven vrij transparant door de lange stengels. Molinia staat graag in de zon.
Festuca
Zwenkgras
Festuca is een erg populaire tuinplant, voornamelijk de bijzondere blauwe of limoenkleurige soorten. Festuca staat over het algemeen graag in de zon, waar de blauwe soorten ook beter hun kleur behouden. festuca wordt minder hoog dan de andere grassen op deze lijst, wat andere mogelijkheden biedt. Daarnaast is Festuca wintergroen, waardoor hij het hele jaar mooi blijft.
Stipa
Vedergras
Stipa is een bijzonder gras dat net als Festuca niet te hoog wordt. Vaak zo'n 40/60cm hoog. Stipa kenmerkt zich door zijn fijne blad waar de wind mooi mee speelt. Ondanks het fijne blad is Stipa ook wintergroen. Dit siergras staat graag in de zon.
Liriope
Leliegras
Liriope is een gras met een bijzondere bloei. In plaats van de kenmerkende aar krijgt Liriope iets dat meer op een bloem lijkt. De paarse, blauwe of witte bloei van dit siergras is in het najaar erg mooi. Doordat Lirioipe het voornamelijk goed doet in de schaduw is dit siergras geschikt om extra kleur naar donkere hoekjes te brengen. Daarnaast is Liriope wintergroen e geschikt als bodembedekker.
Imperata cyl. 'Red Baron'
Japans Bloedgras
Met de soort Imperata wordt over het algemeen gedoeld op de soort Red Baron. Met een hoogte van zo'n 60cm is dit een wat lager blijvend soort dat bijzonder felle rode toppen krijgt en daardoor erg veel kleur met zich meebrengt. Hoewel dit siergras officieel winterhard is, kan het voorkomen dat hij invriest. Je kunt dit voorkomen door het gras wat in de pakken met bijvoorbeeld stro of houtsnippers. Imperata staat graag in de zon/halfzon.
Carex
Zegge
Carex is een stevig grassoort dat vrij laag bij de grond blijft en goed ingezet kan worden als bodembedekker. Vanwege de talloze soorten zijn er voor iedereen wel opties. Carex is te verkrijgen in groen, bont wit, bont geel of zelfs limoenkleurig. Ook in hoogte is er keus, tussen de 30 en zo'n 50cm hoog. Daarnaast is er keuze in standplaats, aangezien er soorten zijn die geschikt zijn voor of de zon of de schaduw. Carex bloeit met aren op smalle stelen die net boven het gras uitsteken.
Ophiopogon plan. 'Niger'
Slangebaard
Als laatste op de lijst hebben we een hele bijzondere. Ophiopogon is een laagblijvend, bodmbedekkend gras dat ook nog eens wintergroen is. Daarnaast valt Ophiopogon ontzettend op door zijn bijzondere bladkleur, namelijk zwart. In het najaar bloeit dit siergras met contrasterende lichtroze bloemen en geeft daarmee een heel bijzonder effect in de tuin.
Meer leren? Schaf dan snel mijn uitgebreide e-course biodivers tuinieren aan en ga aan de slag met de basis van een biodiverse tuin!
Comments