top of page
Image by Николай Демин

Inheemse insectenlokkers

Bijgewerkt op: 14 apr 2023

Je hebt besloten dat je beplanting wilt aanplanten die goed zijn voor insecten, alleen weet je niet echt welke planten dat zijn. En wat betekend inheems eigenlijk precies? Die vraag hoor ik vaker, dus daar gaan we vandaag wat dieper op in.



Inheemse planten, wat zijn dat?

Inheemse planten zijn planten die van origine in Nederland voorkomen zonder toedoen van de mens, of al dermate lang geleden zijn geïmporteerd dat ze zich inmiddels goed gevestigd hebben (ofwel ingeburgerd)¹.


Inheemse planten, ook wel wilde of heemplanten genoemd, zijn planten die door de natuur als het ware gereguleerd worden. De planten groeien in een gecontroleerde omgeving, waarbij een balans is ontstaan. Niet alleen planten spelen hierbij een rol, ook vogels, insecten en het bodemleven speelt hierin mee. Ziekten en plagen worden op deze manier perfect in toom gehouden.


Inheemse fauna is afgestemd op inheemse flora. Dat betekend dat de lokale insecten liever ook lokale planten opzoeken, omdat deze over tijd samen ontwikkeld zijn. Het gaat soms zelfs zo ver dat sommige insectensoorten alleen maar één bepaalde plant gezoeken voor voedsel of huisvesting. Zo heb je de Knautiabij, die vrijwel alleen op de Knautia (Beemdkroon) vliegt. Verdwijnt de Beemdkroon? Dan verdwijnt de Knautiabij.


Dat betekend niet dat uitheemse flora niet geschikt is om in de tuin te zetten. Uitheemse planten zijn planten die niet van origine uit Nederland komen, en hierheen zijn gekomen. Alle soorten die door toedoen van de mens buiten hun oorspronkelijke verspreidingsbied groeien noemen we uitheems, ofwel exoten. Deze planten kunnen zeker een goede aanvulling zijn. Vandaag gaan we ons weliswaar focussen op inheemse soorten waarmee je gegarandeerd insecten in de tuin krijgt.



Eupatorium cannabinum

Koniginnekruid


Een cadeautje voor in de nazomer is de Eupatorium, zeker voor vlinders². Deze vaste plant bloeit rijkelijk met zacht roze bloemen. De plant bereikt gemiddeld een hoogte van zo'n 1 meter. Bloeit van juli t/m september en staat graag op een zonnige plek. Niet bladhoudend. Doet het vrijwel overal goed, zolang de grond maar licht vochtig is.

 

Sympythum officinale

Smeerwortel


Deze vaste plant is een goede insectenlokker, en vooral geliefd bij hommels. De felle, paarse bloemetjes verschijnen van mei t/m september. Met zo'n 60cm wordt de plant niet al te hoog. Hij staat graag in de zon/halfzon en is matig bladhoudend.

 

Succisa pratensis

Blauwe knoop


Een favoriet onder vele bestuivers. Deze vaste plant bloeit van juli t/m oktober met halfronde, blauwe bloemen. Hij staat graag op een zonnige plek en wordt zo'n 60 - 90cm hoog. Bladverliezend.


 

Aquilegia vulgaris

Wilde Akelei


De Aquilegia is een rijkelijk bloeiend, fleurig plantje met paarsblauwe bloemen in mei - juni. Makkelijke plant die graag in de zon/halfzon staat. Geliefd bij hommels.³ Wordt zo'n 40 - 60cm hoog. Bladverliezend.

 

Prunella vulgaris

Bijenkorfje


Een vaste plant met wel een van de leukste namen is wel het Bijenkorfje, of de Gewone Brunel. Leuke bodem bedekkende soort met een vrij lange bloei van mei t/m september. Wordt zo'n 20cm hoog. Staat graag in de zon. Bladhoudend.

 

Salvia pratensis

Veldsalie


De Salvia is wellicht een van de meest geliefde tuinplanten in Nederland. Deze inheemse soort is ook zeer zeker favoriet bij bijen, vlinders en hommels. De contrasterende blauwe bloem is te zien van mei t/m juli en wordt zo'n 75cm hoog. Salvia staat graag in de zon en doet het goed op wat drogere grond. Bladverliezend.

 

Allium schoenoprasum

Bieslook


Bieslook, een van de leukste kruiden voor in de tuin. Niet alleen de geur, maar ook de bloei is bijzonder om te zien, én eetbaar! Allium staat graag op een zonnige plek en is vast. Wordt zo'n 30cm hoog en bloeit van mei t/m juli. Bladverliezend.

 

Pulsatilla vulgaris

Wildemanskruid


Deze vaste plant is erg leuk om in de tuin de gebruiken als onder beplanting. De plant is inheems in Nederland, maar is inmiddels niet meer in het wild te vinden en staat zelfs op de rode plantenlijst. De bijzondere bloempluizen die na de bloei verschijnen bieden nog voor langere periode sierwaarde. Bloeit van maart t/m mei en staat graag in de zon/halfzon. Bladverliezend.

 

Ajuga reptans

Kruipend zenegroen


Matig wintergroene bodembedekker die gemakkelijk vermeerdert. Doet het zowel in de zon als schaduw. De recht opgaande stengels met daaraan de lipbloemen is te zien van mei t/m juni en wordt zo'n 30cm hoog.

 

Digitalis purpurea

Vingerhoedskruid


Digitalis is een bijzondere bloeier. De roze klokjes zijn te zien van mei t/m oktober. Afhankelijk van de standplaats kan hij wel 150cm hoog worden, maar meestal zie je hem rond de meter. Digitalis kan in zowel de zon als de schaduw. Sterk insectenlokkend.


Let wel, het sap van de Digitalis is erg giftig. Let hier dus op tijdens het snoeien, of wanneer je kleinere kinderen hebt. Hoewel dit voor in de siertuin een nadeel kan zijn, worden bepaalde stoffen gebruikt voor goede doeleinden, namelijk bij harttherapie.


Meer leren? Schaf dan snel mijn uitgebreide e-course biodivers tuinieren aan en ga aan de slag met de basis van een biodiverse tuin!




Comments


bottom of page