Elk voorjaar is het weer een fantastisch gezicht: de bloembollen die uit de grond opkomen. Vrolijke krokussen, narcissen en blauwe druifjes sieren de tuinen en weiden. Het aanplanten van bloembollen is niet ingewikkeld. Volg de stappen in deze blog en je bent gegarandeerd van succes.
Narcissus
Hoe?
Verwijder onkruid en grof gesteente en schep wat verse tuinaarde of compost door de bestaande grond. Dit maakt de grond niet alleen losser voor de wortels, het helpt ook de drainage ten goede. Bollen houden niet van natte voeten en op deze manier kun je schimmels voorkomen.
Het aanplanten kun je doen met een speciale bollenplanter. Aan de zijkant van de planter staan centimeters zodat je precies kunt zien hoe diep je zit. Handig als je wat minder ervaren bent met het aanplanten. Uiteraard kun je het aanplanten van bollen ook prima met een normaal schepje.
Leg bollen altijd met de 'neus' naar boven. Op deze manier groeien de wortels goed naar onder en zal de plant aan de juiste zijde uitlopen.
Werk met het aanplanten van bollen altijd in groepen en nooit in enkelingen of rijtjes. Dit ziet er onnatuurlijk uit en zal een tegenvallend resultaat geven. Een goede manier om het zo natuurlijk mogelijk te laten ogen is om de bollen uit te strooien en ze te poten waar ze vallen.
Je kunt bollen ook op hetzelfde stuk grond aanplanten, in verschillende lagen. Omdat niet elke bol even diep in de grond hoeft, kun je een 'bollenlasagne' maken. Plaats bijvoorbeeld blauwe druifjes bovenin, met daaronder een laag tulpenbollen en daaronder nog eens een laag narcissen. Zo krijg je een vrolijke mengelmoes van bloemen.
Sommige soorten bollen vermenigvuldigen zichzelf, dit noemen we verwildering. De volgende bollen zijn hiervoor geschikt: Anemone blanda, Crocus tomasinianus, Cyclamen hederifolium, galanthus nivalis, chionodoxa luciliae, colchicum speciosum, scilla siberica, lilium martagon, scilla non-scripta, eranthis hyemalis, leucojem aestivum.
Hoe diep?
Als vuistregel kun je onthouden dat de bol drie keer zo diep gaat als hij groot is. Dat betekend dat wanneer een bol 5cm groot is, deze 15cm de grond in moet. Bollen van 2cm mogen 6cm de grond in. Dit geldt niet alleen voor de hoogte, maar ook voor de breedte. De ruimte tussen twee grote bollen van bijv. 5cm hoort 15cm te zijn.
Wanneer?
Bloembollen aanplanten kun je twee maal per jaar doen, maar dan wel met verschillende soorten bollen. Je hebt namelijk winterbollen en zomerbollen. De winterbollen plant je aan vóór december en bloeien vanaf het voorjaar. Zomerbollen plant je aan ná de vorst, niet alles is even winterhard, en deze zullen in de zomer en herfst bloeien.
Winterbollen
Winterbollen mogen tussen september en december de grond in. Doe dit liever eerder als later om de bol meer tijd te geven goed te wortelen. Oktober is een goede maand voor de meeste winterbollen. Vroegbloeiende soorten, zoals de krokus, heeft dan nog tijd genoeg om goed uit te lopen. Winterbollen zijn winterhard en kunnen jaarrond prima in de grond blijven.
Zomerbollen
Let er bij deze bollen op dat de vorst definitief verdwenen is, dus rond april/mei. Niet alle bollen zijn winterhard en het zou eeuwig zonde zijn als de vorst over het land trekt wanneer jij net alles hebt aangeplant. Omdat niet alle bollen even goed tegen de vorst kunnen, betekend dit ook dat je ze of wilt aanplanten in potten die je kunt overwinteren/beschermen, of dat je de bollen voor de winter moet uitgraven. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je maar één seizoen plezier zult hebben van deze bollen.
Geef na het aanplanten van zomerbollen wat water, zeker wanneer je nieuwe tuinaarde of compost hebt toegevoegd. Deze grond is droog en bollen willen graag lichtvochtig staan.
Winterbollen
Muscari
Crocus
Allium
Anemone
Fritillaria
Galanthus
Tulipa
Zomerbollen
Dahlia
Crocosmia
Ornithogalum
Gladiolus
Meer leren? Schaf dan snel mijn uitgebreide e-course biodivers tuinieren aan en ga aan de slag met de basis van een biodiverse tuin!
Comments