top of page
Image by Николай Демин

Een sedumdak aanleggen; hoe?

Bijgewerkt op: 14 apr 2023

Een sedumdak is een soort groendak dat zich uitstekend op daken laat leggen. Sedum is een plant die weinig onderhoud vergt. Het is een duurzame oplossing die zorgt voor een verbeterde isolatie, waterberging en sedum absorbeert CO2. Ik leg je uit hoe je zelf aan de slag kunt met je eigen sedumdak.





Wat heb je nodig?


Wortelwerend doek

Wortelwerenddoek, of worteldoek, heb je nodig om het dak te beschermen tegen de wortelende sedumplanten. Vaak is dit in grote stukken te koop en dient het op maat gesneden te worden, maar met een goed mes gaat dat vrij makkelijk.


Drainage laag

De drainage laag is er om water af te voeren zodat de sedum niet te nat wordt. Daarnaast kan deze laag ook water bergen zodat de sedumplanten toegang hebben tot extra water in een wat drogere periode. Tevens belucht deze laag de wortels voor een optimale groei. Sedum is een rotsplant, dus zij heeft het prima naar haar zin in zo'n situate.


Filterdoek

Het filterdoek dient om te zorgen dat de substraatlaag niet wordt vermeng met de drainage laag.


Substraatlaag

De substraatlaag is van groot belang en dient goed opgebouwd te worden. Dit is de laag waarin de plantjes wortelen, water vinden en voedingsstoffen uit kunnen opnemen.


Sedum groeit goed in een voedingsarme bodem. Je kunt zelf natuurlijk aan de slag en je eigen substraatmix maken, maar vaak zijn er al kant en klare producten in de winkel te vinden. Een goede substraatmix voor sedum bestaat ook en is zo te gebruiken op je wortelwerend doek.


Gebruik geen tuinaarde. Tuinaarde is te voedzaam en zal meer onderhoud vergen als gevolg.


Grindrand

Het is aan te raden een rand grind of iets soortgelijks aan te brengen rondom je sedumdak. Meestal is een rand van zo'n 10-15 cm genoeg, maar als je het mooi vind kun je ook bredere rand aanbrengen.


Deze rand zorgt ervoor dat de waterafvoer toegankelijk blijft en er minder snel troep in de regenpijp zal komen. Daarnaast kan sedum uitzetten wanneer het bevriest, en zodra de sedum strak tegen de dakrand aan ligt, kan dat schade veroorzaken aan het dak.


Als alternatief is er tegenwoordig ook perziksteen te koop. Dit is een grote zak met de pit van een perzik. Deze pitten zijn hard en kunnen vocht opnemen en afgeven. Daarnaast hebben de pitten een lange levensduur en een warmer uiterlijk dan grind.


Sedumplanten

Tot slot, de sedumplanten zelf.





Zelf doen of kant en klaar?

Voor je aan de slag gaat is het goed om erover na te denken of je alles zelf wilt doen, of dat je het werk wilt vereenvoudigen door kant-en-klare sedumcasette's te kopen. Deze casette's bevatten alle benodigde elementen van een goed sedumdak en kunnen direct op een geschikt dak worden gelegd. Zo maak je het aanleggen van een sedumdak erg eenvoudig, omdat je eigenlijk alleen maar de casette's en de grindrand hoeft te plaatsen.





Zelf een sedumdak aanleggen


Stap 1: Controleer of het dak geschikt is

Controleer voordat je begint of het dak geschikt is om een groendak op te plaatsen. Het dak moet vlak zijn of een maximale helling hebben van zo'n 20 graden. Het dak moet ook sterk genoeg zijn om het extra gewicht van het groendak te kunnen dragen. Houdt er rekening mee dat een volgroeide vierkante meter sedum 100L water kan vasthouden. Dat staat gelijk aan zo'n 100kg per m2. Daarnaast moet het dak het gewicht van een volwassenen daar ook bij kunnen dragen wanneer je bijvoorbeeld onderhoud moet plegen.


Stap 2: Reinig het dak

Maak het dak grondig schoon voordat je begint met het plaatsen van het groendak. Verwijder vuil, bladeren, takken en andere rommel.


Stap 3: Plaats wortelwerend doek

Plaats het wortelwerend doek over het hele dakoppervlak om te voorkomen dat wortels van de sedumplanten de dakbedekking aantasten. Zorg ervoor dat de folie goed vastzit en zo'n 20cm overlapt.


Stap 4: Plaats de drainage laag

Leg de drainage laag bovenop het wortelwerend doek. Dit kan een speciaal drainage mat of grind zijn. De drainage laag zorgt ervoor dat het regenwater kan weglopen en voorkomt waterophoping op het dak.


Stap 5: Plaats het filterdoek

Plaats het filterdoek bovenop de drainage laag. Dit zorgt ervoor dat de substraatlaag niet in de drainage laag terechtkomt.


Stap 6: Plaats de substraatlaag

Leg de substraatlaag bovenop het filtervlies. Dit is het groeimedium voor de sedumplanten. De substraatlaag moet minimaal 5 cm dik zijn en kan bestaan uit een mengsel van grind, zand, compost en klei. Afhankelijk van de soort begroeien die je wilt plaatsen dient de dikte en samenstelling van de substraatlaag anders te zijn. Sedum groeit graag in arme grond, dus zand en grind is daarbij prima.


Stap 7: Plaats de sedumplanten

Plaats de sedumplanten in de substraatlaag. Dit kan in de vorm van sedum matten of losse plantjes. Zorg ervoor dat de planten goed verdeeld zijn over het dakoppervlak en stevig vastzitten.


Stap 8: Geef water

Geef de sedumplanten water om ze goed te laten groeien. De eerste weken na het aanleggen van het groendak is het belangrijk om de planten regelmatig water te geven. De wortels zijn nog erg kort en kunnen niet bij al het water dat wordt opgeslagen.


Stap 9: Onderhoud het sedumdak

Hoewel een sedumdak weinig onderhoud vraagt, is het toch wel belangrijk soms even van dichtbij te kijken hoe het ervoor staat. Verwijder dode sedumplanten en uitgebloeide delen. Verwijder onkruid dat op het dak terecht komt en zorg dat de afvoer niet verstopt raakt. Geef ook tweemaal per jaar speciale voeding voor een sedumdak.



Het aanleggen van een sedumdak vergt enige inspanning, wat meer als je besluit het geheel zelf op te bouwen. Het resultaat is een prachtig groen dak dat zorgt voor een betere isolatie, wateropvang en een boost voor de biodiversiteit.




Meer leren? Schaf dan snel mijn uitgebreide e-course biodivers tuinieren aan en ga aan de slag met de basis van een biodiverse tuin!

Comments


bottom of page