top of page
Image by Николай Демин

De tuin in bloei: januari

Elke maand iets te beleven in de tuin: januari


Januari lijkt misschien stil in de tuin, maar met de juiste planten valt er genoeg te genieten. Denk aan vorst die glinstert op bladeren en takken—een natuurlijke decoratie die elke tuin een magische sfeer geeft. Met een goed gekozen selectie planten haal je zelfs in deze wintermaand kleur en leven in je tuin.


Hieronder vind je een lijst van echte toppers voor januari. Welke staan al bij jou in de tuin?


  1. Kardinaalsmuts inheems

    Euonymus europaeus

    Deze inheemse struik is een ware blikvanger in januari dankzij zijn felgekleurde rood-oranje bessen, die prachtig afsteken tegen de vaak grauwe wintertuin. Naast zijn fraaie winterbeeld staat de kardinaalsmuts ook bekend om zijn spectaculaire herfstkleuren. Bovendien biedt hij voedsel voor vogels zoals merels en lijsters, waardoor hij perfect past in een biodiverse tuin.



  2. Sneeuwklokje inheems

    Galanthus nivalis

    De witte bloemen van het sneeuwklokje zorgen voor fris beeld in de wintertuin. Ze bloeien vaak al in januari en brengen een hoopvolle boodschap van het komende voorjaar. Wist je dat sneeuwklokjes zich eenvoudig laten vermeerderen? Door de bollen na de bloei op te graven en te delen, creëer je in korte tijd een zee van witte klokjes.




  1. Toverhazelaar

    Hamamelis mollis

    Een van de meest opvallende struiken in de wintertuin. Met zijn spiraalvormige bloemen in tinten geel, oranje of rood, brengt de toverhazelaar warmte op kale takken. De bloemen geuren bovendien subtiel en trekken bestuivers zoals vroege bijen aan, als het weer het toelaat.



  2. Viburnum

    Viburnum tinus

    Deze groenblijvende struik combineert elegantie met veelzijdigheid. De kleine, witte bloemen verschijnen midden in de winter en blijven vaak maandenlang bloeien. Na de bloei komen decoratieve blauwe bessen tevoorschijn, een extra traktatie voor vogels. De viburnum voelt zich thuis op schaduwrijke plekken en voegt het hele jaar door schoonheid toe.



  3. Hulst inheems

    Ilex aquifolium

    Onmisbaar in de wintertuin, de hulst. Met zijn herkenbare bladeren en felle rode bessen is dit een echte must-have voor de tuin. In de winter blijft het blad netjes zitten en produceert de plant felrode bessen, geliefd bij de vogels zoals merels en lijsters.



  4. Mahonie

    Mahonia japonica

    De opvallende lange trossen met gele bloemen van deze bladhoudende struik dragen bij aan een prachtig winterbeeld. De bloemen steken sierlijk boven het blad uit, dat 's winters vaak zelfs rood verkleurt. Een prachig gezicht.



  5. Winterheide inheems

    Erica × darleyensis

    Winterheide zorgt voor een tapijt van roze, witte of paarse bloemen in januari. Deze lage, bladhoudende bodembedekker houdt van goed doorlatende grond en helpt bij het aantrekken van winterse bestuivers.




Het gebruiken van inheemse planten is duurzamer en ondersteunt de biodiversiteit. Deze planten zijn aangepast aan ons klimaat en bieden voedsel en beschutting voor inheemse dieren. Daarnaast kun je voor bladhoudende planten kiezen voor zowel esthetische redenen als functionele, omdat deze planten 's winters bijvoorbeeld ok beschutting bieden.


Met deze selectie maak je van januari een maand waarin jouw tuin straalt, zelfs in de koudste dagen. Wil je meer leren over een biodiverse tuin? Download dan mijn uitgebreide e-book Biodivers Tuinieren en ontdek hoe je jouw tuin natuurlijk én aantrekkelijk kunt maken.






Comentarii


bottom of page