top of page
Image by Николай Демин

De regenton: A tot Z

Bijgewerkt op: 14 apr 2023

Een regenton kan een waardevolle aanvulling zijn op elke tuin of buitenruimte. Het verzamelen van regenwater in een ton voor later gebruik is niet alleen een duurzame manier om water te besparen, maar kan ook helpen om uw waterrekening te verlagen en uw planten gezond te houden tijdens droge periodes.



Hoe werkt een regenton?


Een regenton werkt door regenwater op te vangen dat anders verloren zou gaan. Regenwater loopt vanaf het dak in de regenpijp, waar het vervolgens wordt opgevangen door de regenton. Eenmaal in de ton, kan het water worden opgeslagen en later worden gebruikt voor het bewateren van planten, tuinen, gazons en andere buitenruimtes. Regentonnen zijn er in verschillende maten en stijlen, waardoor het gemakkelijk is om er een te vinden die past bij de behoeften van jouw tuin. Zo heb je vaak kunststof regentonnen met eenvoudige kraantjes, maar ook houten vaten met handpompen voor een geheel ander uiterlijk.



Hoe sluit je een regenton aan?


Een regenton kun je op de regenpijp aansluiten. Vaak doe je dit met een regenton vulautomaat. In essentie is dit een opvangbakje die je in de regenpijp plaatst. Het water loopt via de vulautomaat naar de regenton. Is de regenton vol, dan loopt het water terug naar de automaat waar het terug de regenpijp in stroomt. Zo voorkom je dat de regenton overvol raakt en gaat lekken.


Wat van belang is bij het plaatsen van de vulautomaat is dat het stuk pijp of slang tussen de regenpijp en regenton waterpas ligt. Alleen op die manier kan het water gemakkelijk heen en weer stromen wanneer de ton wel of niet vol is.


Tip: Kijk bij het aanschaffen van een vulautomaat ook even naar de diameter van je regenpijp. Een standaardmaat is vaak 80mm, maar niet alle vulautomaten zijn geschikt voor deze maat.


Daarnaast heb je een manier nodig om de regenton te kunnen legen. vaak gaat dit doormiddel van een kraantje dat op de ton wordt bevestigd. Doe dit idealiter zo laag mogelijk, zo dat je de regenton maximaal kunt gebruiken en ook legen. Zit het aansluitpunt voor de kraan helemaal onderaan te ton? Dan zal je de ton moeten verhogen om er daarna nog met bijvoorbeeld een gieter onder te kunnen.

Sommige regentonnen hebben twee aansluitpunten, een voor wanneer je de ton wilt verhogen, en een voor wanneer de ton op de grond komt te staan.



Is regenwater beter dan kraanwater?


Ja, in de meeste gevallen is regenwater beter voor tuinplanten dan kraanwater. Dit komt doordat regenwater vaak zachter is dan kraanwater en geen chloor, fluoride of andere chemicaliën bevat die kunnen ophopen in de bodem. Ook bevat regenwater natuurlijke voedingsstoffen die planten nodig hebben, zoals stikstof, fosfaat en kalium.


Bovendien heeft regenwater de juiste temperatuur voor planten en wordt het gelijkmatig verdeeld over de grond, waardoor het beter wordt opgenomen en niet wegspoelt. Dit is vooral belangrijk bij langdurige droogteperiodes, omdat de bodem dan niet snel uitdroogt.


Er zijn echter wel enkele uitzonderingen waarbij kraanwater beter is voor planten dan regenwater. Bijvoorbeeld in gebieden waar veel luchtvervuiling is, kan regenwater verontreinigd zijn met zure regen of andere verontreinigingen die schadelijk kunnen zijn voor planten. In deze gevallen is het beter om kraanwater te gebruiken.




Ontkoppelen in de winter


Het is aan te ragen om een regenton in de winter leeg te maken of af te tappen en los te koppelen van de afvoerpijp. Dit komt omdat water uitzet als het bevriest, en als er water in de regenton zit kan dit leiden tot beschadiging van de ton en de leidingen. Daarnaast kan er water achterblijven in de leidingen die de regenton verbinden met de afvoerpijp, en als dit water bevriest kan het de leidingen doen barsten. Door de regenton leeg te maken en af te tappen, voorkomt u dus mogelijke schade aan de regenton en de leidingen.


Daarnaast kan stilstaand water in de regenton een broedplaats worden voor muggenlarven en andere insecten, die in de winter geen natuurlijke vijanden hebben. Door de regenton leeg te maken, voorkomt u dat deze insecten zich in de ton kunnen voortplanten.


Tot slot kan het leegmaken van de regenton in de winter ook voordelen hebben voor de waterkwaliteit. Als er water in de ton blijft staan, kan dit na verloop van tijd vervuild raken en kan het water in de ton gaan stinken. Door de ton leeg te maken, voorkomt u dat het water vervuild raakt en behoudt u de waterkwaliteit.





Veelvoorkomende fouten bij het aansluiten van een regenton


Een veelvoorkomende fout bij het aansluiten van een regenton is het niet afdekken van de ton. Een open regenton kan leiden tot vervuiling van het water, insectenplagen en mogelijke ziektes bij planten. Zorg er daarom voor dat de ton altijd goed is afgedekt.


Een andere veelvoorkomende fout is het niet regelmatig legen van de ton. Als het water te lang in de ton blijft staan, kan dit leiden tot de groei van algen en bacteriën, wat de waterkwaliteit kan verminderen.





Voordelen van een regenton


Een regenton heeft meerdere voordelen, zowel voor de portemonnee als voor het milieu. Door het opvangen van regenwater en het later gebruiken om planten te bewateren, kan er worden bespaard op de hoeveelheid kraanwater die nodig is om de tuinplanten te bewateren. Ook kan het gebruik van regenwater helpen om de druk op het openbare watervoorzieningssysteem te verminderen. Daarnaast kan het gebruik van een regenton helpen om regenwaterafvoer te verminderen. Hierdoor wordt de druk op het riool minder hoog, wat kan helpen om overstromingen in en rondom de tuin te voorkomen.


Op zoek naar een regenton? Laat je goed adviseren over de hoeveelheid water die je nodig denkt te hebben. Dit is vaak meer dan je denkt. Kijk daarnaast goed naar de manier waarop je de regenton wilt koppelen aan de regenpijp en op welke plek deze dan komt te staan. Een regenton in de volle zon is vaak een minder goed idee vanwege bacteriën die zich dan veel sneller zullen vormen.


Meer leren? Schaf dan snel mijn uitgebreide e-course biodivers tuinieren aan en ga aan de slag met de basis van een biodiverse tuin!

Comments


bottom of page