top of page
Image by Николай Демин

Bemesten, hoe doe je dat?

Bijgewerkt op: 14 apr 2023

Het bemesten van de planten in jouw tuin is van groot belang. Heb je een biodiverse tuin waar een verscheidenheid aan beestjes en schimmels leven, dan is het niet perse nodig je tuin te bemesten.


Echter heeft niet iedereen de perfecte balans gevonden in de tuin en is het soms toch nodig je planten te bemesten. Zeker verhoogde borders en bloempotten vragen voedingsstoffen.





Organische meststoffen

Voor in de biodiverse tuin is het aan te raden met organische meststoffen te werken. Niet alleen zijn deze stoffen beter voor het milieu, organische meststoffen zorgen er namelijk voor dat de natuurlijke processen in de tuin niet worden verstoord, ook hebben deze stoffen ook een langdurige werking. Zo kun je soms wel tot meerdere maanden doen met je meststoffen.


Organische meststoffen zijn vaak meststoffen in korrelvorm. Dit product is erg handzaam en eenvoudig in gebruik. Strooi de juiste hoeveelheid rondom de planten en je bent klaar. Het water van zowel de regen als jouw gieter spoelt de voedingsstoffen langzaam de bodem in. Dit proces kan wel maanden duren, en de korrels zullen al die tijd voedingsstoffen afgeven. Daarnaast verbeteren organische meststoffen ook de bodemstructuur.


Een nadeel van organische meststof is dat het wat langer duurt voor je verschil zult merken. Waar kunstmest soms na 6 dagen al werkt, kan dat bij de organische variant soms wel 2 tot 3 weken duren.



Werkzame stoffen

Tuinmest kan verschillende werkzame stoffen bevatten, afhankelijk van het type meststof. De belangrijkste drie zijn:

  1. Stikstof (N): Stikstof is een belangrijk element voor de groei van planten. Het bevordert de groei van bladeren en stengels en zorgt voor een gezonde groene kleur van de planten.

  2. Fosfaat (P): Fosfaat is belangrijk voor de wortelontwikkeling van planten en speelt een rol bij de bloemvorming en zaadvorming.

  3. Kalium (K): Kalium is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van planten en helpt bij het reguleren van de waterhuishouding van de plant.

Echter zijn er nog veel meer werkzame stoffen:

  1. Calcium (Ca): Calcium is belangrijk voor de celstructuur van planten en zorgt voor een betere opname van andere voedingsstoffen.

  2. Magnesium (Mg): Magnesium is belangrijk voor de fotosynthese en speelt een rol bij de productie van chlorofyl*.

  3. Zwavel (S): Zwavel is belangrijk voor de vorming van aminozuren, eiwitten en enzymen in planten.

  4. Spoorelementen: Tuinmest kan ook spoorelementen bevatten, zoals ijzer, zink, koper, mangaan en borium. Deze zijn belangrijk voor verschillende functies in planten, zoals de vorming van chlorofyl, fotosynthese en de vorming van eiwitten.

Het is belangrijk om te weten welke voedingsstoffen je planten nodig hebben en welke stoffen in de meststof zitten om de juiste keuze te maken voor het bemesten van je tuin.


Het vinden van de geschikte meststof hoeft niet ingewikkeld te zijn. Veel producenten maken kant en klare verpakkingen met de ideale mix. Zo heb je speciale rozen-, moestuin- of gazonmest. Je hoeft dit alleen nog maar te strooien.





Heb je meer kennis in huis en ben je op zoek naar een stof voor een specifiek probleem? Dan kun je zowel stikstof, fosfaat als kalium los aanschaffen en alleen dit element aan je planten toevoegen.


Oud blad dat geel wordt?

Dit kan duiden op een tekort aan stikstof. Stikstof werkt namelijk aan de groei en ontwikkeling van de bladeren, en ook het pigment. Is je blad niet zo mooi groen als het ooit was, dan kan stikstoftekort een oorzaak zijn.


Dwerggroei, donker blad?

Deze twee kwalen kunnen duiden op een tekort aan fosfaat. Fosfaat dient te wortelgroei, en wanneer er een tekort aan fosfaat is kun je je voorstellen dat de groei van de plant hieronder lijdt.


Dode randen aan het blad?

Lelijke bruine randen langs je blad kunnen een teken zijn van een tekort aan kalium. Kalium werkt aan de vochthuishouding en wanneer er een tekort is, zal het blad eerder vocht verliezen, en dus verdorren langs de rand. Daarnaast kan kalium waardevol zijn in de moestuin, omdat het helpt bij de smaak en ontwikkeling van van je oogst.





Wanneer moet je bemesten?

Bemesten doe je in principe eenmaal per jaar. Dat is vaak wanneer het groeiseizoen begint, zo rond eind maart, begin april. Afhankelijk van het weer verschuift de start van het seizoen, maar je kunt het gemakkelijk herkennen aan de vaste planten of bladknoppen die langzaam opkomen.


Sommige plantengroepen profiteren van een extra bemestingsronde. Rozen zijn zo'n groep die in juni graag extra meststoffen willen hebben.


Een gazon wordt graag drie keer per jaar bemest. Mede om de kleur van het gazon te behouden, maar ook omdat een gazon regelmatig gemaaid wordt. Tijdens het maaien verdwijnt er weer een deel van de voedingsstoffen. Start met het gazon te bemesten in maart/april, en bemest nogmaals in mei/juni en september/oktober om het seizoen af te sluiten voor de winter.

Voor een extra boost aan je gazon kun je, bij droog weer, je gemaaide gras geleidelijk verdeeld over je gazon laten liggen. Het gemaaide gras dient in dit geval als voedende mulchlaag.


Waar nog meer op te letten?

Een aantal tips, om het bemesten makkelijker te maken.


  • Bemest het liefst niet in de volle zon, dit kan ervoor zorgen dat de stoffen verbranden en niet goed in de bodem doordringen.

  • Koemestkorrels zijn, ondanks de naam, geen voedingsstoffen maar een bodemverbeteraar. Het is belangrijk óók voedingsstoffen te gebruiken naast koemestkorrels.

  • Gebruik de juiste hoeveelheid meststoffen. Meer is niét beter. Wortels kunnen verbranden van een teveel aan meststoffen en dit doet de planten geen goed.

  • Controleer af en toe de voedingswaarden in de grond. Zomaar mestkorrels rondstrooien bij kwalen zonder eerst naar de situatie gekeken te hebben hoeft de planten niet altijd goed te doen. Soms kan er namelijk ook een overschot zijn aan een bepaalde werkende stof.




*Chlorofyl is het groene pigment dat in de bladeren van planten voorkomt. Het speelt een belangrijke rol bij de fotosynthese, het proces waarbij planten lichtenergie omzetten in chemische energie. Chlorofyl absorbeert de energie van zonlicht en gebruikt deze energie om water en koolstofdioxide om te zetten in glucose en zuurstof.


Chlorofyl heeft ook enkele nuttige toepassingen buiten de plantenwereld. Zo wordt het gebruikt als kleurstof in voedingsmiddelen en cosmetica, en als gezondheidssupplement vanwege de antioxiderende werking. Ook wordt er vermoeden dat het kan bijdragen aan het ontgiften van het lichaam.


Meer leren? Schaf dan snel mijn uitgebreide e-course biodivers tuinieren aan en ga aan de slag met de basis van een biodiverse tuin!



Comments


bottom of page