top of page
Image by Noah Boyer

onze missie

De wereld lijdt. De manier waarop wij met onze gewassen en tuinplanten omgaan heeft een nadelig effect op de wereld om ons heen. Als direct gevolg van insectensterfte zullen we ons eigen eten meer moeten gaan bestuiven. Daarnaast zorgen monoculturen voor meer ziektes en plagen in onze gewassen.

Het klinkt vrij heftig allemaal, en dat is het eigenlijk ook. 85% van de Nederlandse biodiversiteit is inmiddels al verdwenen. In de rest van Europa is dat 60%. 75% van het aantal insecten in Nederland is in de afgelopen 30 jaar verdwenen. Meer dan de helft van de bijen worden bedreigt en 46 soorten zijn al uit Nederland verdwenen. Als we nu niks doen om de biodiversiteit te verbeteren, verliezen we alleen maar meer van deze schat aan leven.

Ik wil het mijn missie maken om mensen te leren hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan. Een unieke tuin, die nog steeds voldoet aan jouw persoonlijke wensen, maar dan ondersteunend voor de biodiversiteit. Samen kunnen we de biodiversiteit in Nederland een boost geven, eentje die ze hard nodig heeft.

Mijn naam is Dyon

Ik ben niet alleen mede-verantwoordelijk voor de buitenplanten in een groot tuincentrum, ik adviseer ook dagelijks mensen in hoe zij samen met de natuur kunnen werken in hun eigen tuin.

In de moderne tuin hoort natuur.

 

Benieuwd wat ik allemaal voor jou kan doen?

 

Inmiddels draai ik al een aantal jaar mee op de buitenplanten afdeling van een groot tuincentrum. Hier ben ik gedeeld verantwoordelijk voor alle aspecten van de afdeling, van inkoop tot onderhoud, presentatie tot de daadwerkelijke verkoop.

 

Ontwikkeling staat bij mij hoog in het vaandel. Kennis is er om gedeeld te worden en dat is tevens mijn passie. Mijn Levende Tuin.nl is ontwikkeld om deze kennis op een eenvoudige wijze te delen met anderen.

 

Dagelijks spreek ik klanten over hun tuinen en de wensen die zij hebben. Duurzaam en verantwoord advies geven is hierin van belang, uiteindelijk willen we een tuin die niet alleen toekomstbestendig is, maar ook een waar we lang plezier van hebben. Daarnaast willen we de natuur een handje helpen. Biodiversiteit is het sleutelwoord.

Image by Paolo Nicolello

Belang van biodiversiteit

Biodiversiteit betekend afwisseling, of variatie. Biodiversiteit geeft weer hoeveel planten, dieren, schimmels en bacteriën er in een bepaald gebied leven. Hoe groter deze variatie is, hoe beter. Biodiversiteit is ontzettend belangrijk voor de balans op onze planeet.

Met veel planten en dierensoorten gaat het niet goed in Nederland. Op dit moment staat bijvoorbeeld meer dan de helft van de bijensoorten op het punt te verdwijnen. Het in stand houden van de biodiversiteit is essentieel voor onze leefomgeving. 75% van onze voedselgewassen worden namelijk bestoven door insecten. En het zijn niet alleen insecten waar we ons zorgen om moeten maken, ook zoogdieren en planten- en bomensoorten hebben het zwaar.

Er is veel dat je kunt doen om de biodiversiteit te helpen. Iets eenvoudigs als een nestkast ophangen is al een stap in de goede richting. Denk ook aan vleermuizen, amfibieën, insectenhotels, groene daken en een beplantingsplan. Al deze elementen dragen bij aan een biodiverse tuin en dus biodivers Nederland.

Image by Jeffrey Betts
hortensia

Monocultuur

Een tuin met alleen maar hortensia's is misschien netjes en overzichtelijk, maar voor de natuur bied het vrij weinig. Deze zogenoemde 'monocultuur' is niet bevorderlijk voor leven in de tuin. De insecten en vogels zitten veel liever in een wilde tuin met veel variatie aan planten, omdat hier gewoon veel meer te halen valt.

Een monocultuur klinkt misschien stom; wanneer gebruik je nou maar één soort plant? En toch is dat wat we vaak doen. Kijk maar naar de akkerbouw. Hele velden staan vol met één soort. Daar leeft niks anders, en wat er wel tussenuit komt wordt snel weg gehaald. En wat dacht je van dat strakke gazonnetje in de achtertuin?

 

Wereldwijd past men monocultuur toe om gewassen efficiënt te kunnen oogsten. In de Amazone en in Borneo wordt regenwoud omgekapt en plaatsgemaakt voor 'monocultuur'. In dit proces verliezen we een enorme schat aan diversiteit. Vele dieren- en plantensoorten zullen uitsterven en komen nooit meer terug.

Image by Esteban Castle

Hoe dan wel?

Het is belangrijk dat we zo veel mogelijk doen om onze planten en dieren te helpen.

Om te beginnen; maak je tuin lekker wild. Plant veel groen aan en houd daarbij direct rekening met bloeitijd, standplaats en of de plant wintergroen is of niet. Bonuspunten als deze planten ook nog eens inheems zijn. Onze dieren en insecten zijn afgestemd op inheemse planten en zullen hier veel meer aan hebben dan exotische planten. 

Een tuin is niet alleen voor de planten en dieren. Zelf willen we ook lekker kunnen relaxen. Ideaal is het om 1/3 van de tuin te reserveren voor ons gebruik. De andere 2/3 mag ingericht worden met planten, vijvers of een lekkere moestuin.

Een 'wildere' tuin brengt ontzettend veel voordelen met zich mee. Zo worden plaagdieren (bijvoorbeeld luizen) aangepakt door de natuur zelf en is het niet nodig om planten in te spuiten. Snoeiafval en bladeren kan je lekker laten liggen. Deze stimuleren bodemleven wat op zijn beurt de planten een betere basis geeft. Daarnaast koelt een groene tuin veel meer dan een bestrate tuin. Dit geeft tijdens de warme zomers meer comfort.

Image by Łukasz Nieścioruk
Image by Andres Siimon

Steenbreek

Een bestrate tuin is niet alleen nadelig voor een levende tuin, maar draagt ook nog eens flink bij aan hittestress. Uit onderzoek blijkt dat bestrate tuinen vele malen warmer zijn en na verloop van tijd alleen maar warmer worden. De tegels houden de warmte over de nacht vast waardoor je de volgende dag al direct warm begint. Een groene tuin koelt op warme dagen veel beter af.

Het is niet moeilijk om te vergroenen. Begin met enkele tegels te verwijderen en plaats hier planten voor terug. Bevalt het? Ga een stukje verder en leg een bloemenwijde aan. Hoe meer tegels je eruit haalt hoe beter. Veel gemeenten en tuincentra doen mee aan het NK Tegelwippen waar je bij inlevering van een tegel korting krijgt op tuinplanten.

Image by Erik Karits

Help de biodiversiteit

bottom of page